flores

När jag var liten så bestämde jag att bli florist när jag ska bli vuxen. Jag älskade blommor. Alla kvinnor runt mmig fick alltid någon blomma i present. Jag var 7-8år då. Jag kännde två kvinnor som jobbade på blomsteraffär, och alltid efter skolan gick jag till de, kollade hur de gjorde fina buketter, doftade på rosor och tulpaner. Jag fick alltid lära mig något när jag var med de. Och jag älskar att dofta på tulpaner förtfarande.




lördagen

Det var jätte lång dag. Full med allt. Med stor sorg i början. För det kan inte vara så att så ung tjej ska dö, inte när jag precis börjat lera känna henne.Jag varit på Marys begavning imorse, och kunde inte hållla tårarna för det är så örättvis man får inte dö när man är sjutton år.


På kvällen åkte jag på bio och såg Avatar, med söta tre tjejer. Det var jätte fin historia tycker jag, men jag grät jätte mycket när jag såg hur de slår sönder Pandora. Det var så fint.

Nu vill jag sömna, men det ska jag inte göra. För det har hänt så mycket idag att jag får ont i måge.
Hoppas ni alla får sova gott.
puss, marlenka












pintura de la noche

Idag var en dålig dag. Min lila Sol var arg på mig. Jag blev filmade och de visade mig i raporten. Jag åt ingen god mat, och jag saknar att krama någon vän.
Jag önskar mig att ha en vän som till den finns bara jag, och den finnas bara för mig. Att han skriver till mig. Kramas mig när jag verkligen behöver det. Och förstår mig. Det skulle göra mig jätte glad att ha någon sånt här nu.Idag bestämde jag mig att måla och möblera om mitt rum. I mitt huvud finns det jätte många ideer.

Hoppas ni drömmer fint nu.
Jag ska måla klart och sen
ska jag drömma om
'han som måste finnas någonstans'
puss.





dos semanas

det är bara två veckor kvar till bröllopsfesten. Jag har ingen anning hur ska jag fixa någonting som jag kan ha på mig. åh, jag får ont i mage när jag tänker på det. Jag vill ha en 50tals kjol men jag hinner inte sy tyllkjol. Jag vill ha fin korsett men jag hittar ingen fin i affärer. Jag ska gå idag till en som heter 'Påkläderiet' hoppas jag hittar något till mig där. Hoppas.










una carta

Vad härligt är det att få brev från en gammla bästa kompis från grundskola. Det känns så varmt i hjärtan att hon tänker på mig ibland och saknar mig där i Polen. Jag bestämde mig för att skriva mer brev från nu.  Det är så roligt att ta pappret och fin kuvert och skriva med bläckpenna ord efter ord. Nu gör man inte det så ofta. Jag gör det, men inte så många annars. Jag brukar skicka vykort därifrån jag befinner mig. Det gör mina vänner glada. Och mig när jag ser mina vykort å deras kylskåp klistrade.  Jag måste bara öva med skrivstilen. Jag älskar hur himla fint Janine skriver. Jag önskar mig ha sånt gåva att skriva så fint. Annars så kan man alltid lära sig. Jag längtar efter när jag kan träffa de två söta tjejer. Det gick jo två veckor när vi sågs sist, då fikade vi på mysigt ställe, och det var jätte härligt.
Det är alltid härligt med de. De är så himla härliga. Vad glad man blir för man har såna
vänner.











så hemskt fin när man är 7år och är kär, tycker jag.
och det är så fin att skriva kärleks brev



Sovgott!

el invierno, el invierno del mal

Vad kallt det var idag. Jag vaknade klockan sju men somnade om och gick upp halv åtta. Det gick snabbt att packa alla mina skaer och gå ut. Sen var det bsra värre. Tunnelbana funkar inte pga *väderleken* så det fanns ersättningsbussar. Men det går inte med två ersättningsbussar att alla ska få plats. jag fick stå i en och halv timme innan buss äntligen kom till Liljeholmen. I skolan var jätte lugn. Vi fick sluta tidigare. Men ändå var jag hemma halv sex och lång resa i kall buss.  Jag åt lite hemma och sedan tänkte jag åka till älvsjömässan träffa Irianna och sedan ta tåg till Södertälje att träffa Janine. Men det gick inte som jag tänkte. Jag missade bussen, och var framme i Älvsjö halv åtta, det var ingen ide att åka till Södertälje. Nästa gång får det bli. Nu ska jag dricka en kopp te. Och lägga mig sedan.

Hoppas jag får drömma om något skönt inatt.






sovgott

paseoinvernal el domingo

Igår hade jag mysigt hela dagen. Jag vaknade klockan elva, tog det lugn, åt frukost med familjen och sånt. Det var jätte jätte kallt här i Skärholmen. Termometer visade tjugoett minus grader. Vi klädde på oss varma kläder och åkte till skogen. Det är jätte fint vinter vi här. Jag tog några fina bilder, ni får säga vad ni tycker om de. jag tappade min mobil där också. Jag hade tur verkligen med att inte hade den på ljudlös. Jag ringde från andra mobilen, lyssnade och sen grävde i snö och hittade den! Åh vad glad jag var!

På kvällen åkte jag till en kompis, där hade vi sushi kväll. Vi köpte själva produkter. Och sedan tillsammans gjorde vi egen sushi. Det var mycket gott sushi.
Det är stor problem med trafik i Stockhoplm nu. Och det tog 40 minuter att ta sig hem från Hornstull, annars tar det 15 minuter.

Men livet utan någon problem skulle va för fint.
















kram.

sábado por la noche triste



Just nu sitter jag  i soffan med en kopp te och lysnar på franska låtar. Jag har tänts många små ljus, det är så mysigt med levande ljus. Jag önskar mig att ha oppen spis  i mitt lägenhet. Jag älskar att kolla på elden. Om några timmar kommer Irianna från festen. Hoppas ska hon berätta hur det va. Jag ville så mycket gå ditt ikväll men fick inte. Vi hade gäster på besök. Ibland maste man tacka nej även man vill jätte mycket. Pga av  en person konstiga beteende mår jag inte bra. Det är så skönt att tycka om någon mycket men det gör ont ibland. För mig gjorde det ont för många gånger, det därför måste jag tänka på det lite och försöka förstå saker.

receta de chokladbollar.

Det är så gott med delicatobollar. Jag skulle kunna äta bara de. åh vilken smart människa kom på det att man kan blanda havregryn,kakao,mocca och socker och göra så underbar grej som chokladbollar.
Igår försökte jag göra chokladbollar, det är faktiskt jätte lätt att göra de själv.

Chokladbollar
ingredienser:

150 g smör
2 dl strösocker
3,5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
2-3 msk bryggt kaffe
eller
2-3 tsk frystorkad kaffepulver och 2-3 msk vatten
eller
2-3 msk vatten
eller
2-3 msk apelsinjuice gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.

Rör smör och socker till en jämn smet, använd gärna med elvisp så går det snabbt.

Tillsätt havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljsocker och kaffe och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp. Om du gör kaffe med frystorkat kaffepulver rör du ut pulvret i vattnet innan du häller i det i chokladbollssmeten.

Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.

 

Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

 

Lägg bollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.





hej !

Jag heter Marlena och jag är 18.  Jag kommer från Polen. Jag kom till Sverige för två år sedan, så ibland kan det finnas fel när jag skriver. Här ska jag skriva om mitt liv i Stockholm, mina bakelse-erfarenheter, min 'stil' och massa annat. Hoppas ni gillar det. Kram!


RSS 2.0